Bosfazant

De bosfazant (Phasianus colchicus) is een vogel uit de familie van bosfazantachtigen (Phasianidae). Herkomst “Phasis & Colchis” genoemd naar de rivier en de streek in de tijd van de argonauten in het huidige Georgië, nu Poti en zijn river Rioni.

Het mannetje wordt 75-89 cm groot (waarvan de staart 35-45 cm is), vrouwtjes worden 53-62 cm groot (waarvan de staart 20-25 cm is). De spanwijdte is 70-90 cm. Mannetjes bereiken een gewicht van 0,770-1,990 kg, vrouwtjes van 0,545-1,450 kg.

Veren en kleur
Het mannetje is veel opvallender dan het vrouwtje. Volwassen mannetjes hebben een kastanjekleurig verenkleed met goud-bruine, zwarte en lichtblauwe markeringen. De haan heeft ook een lange, goud-bruine staart met zwarte strepen. De onderrug varieert van kastanje-, tot lichtblauw- en paarskleurig en de buik is goud-kastanjekleurig met donkere vlekken. De dekveren zijn donkerkastanjekleurig. Hoofd en nek zijn donkergroen met iriserend donkerblauw. Een groen-grijs glanzend stukje dekt de bovenkant van het hoofd en loopt toe naar een punt in de nek, de hals wordt omringd door een witte band. Op de kop zitten rode lellen en groen getipte ‘oren’. De sterke snavel is witachtig, de ogen zijn goudkleurig en de poten zijn donkergrijs. Vrouwtjes hebben een bruin verenkleed dat camouflage biedt.

Voorkomen
De bosfazant komt veel voor. Een zeer voorlopige schatting van het aantal bosfazanten wereldwijd is: 45 miljoen tot 300 miljoen exemplaren, waarvan tussen de 5% en 24% in Europa leeft. Bosfazanten zijn in Europa zeer algemeen. Alleen in Portugal en Noorwegen komen ze niet voor.

De bosfazant communiceert door een metaalachtige serie rauwe kreten. De roep van de bosfazanthaan is vooral in de maanden april en mei te horen, daarna zijn ze minder luidruchtig.

De bosfazant is hier waarschijnlijk ingevoerd door de Romeinen. Vanaf de koloniale tijd zijn andere soorten bosfazanten aangevoerd die zich met de bestaande populatie hebben gekruist. De bosfazant wordt daarom ook wel beschouwd als exoot. De bosfazant is in gevangenschap zeer eenvoudig te fokken. De haan is polygaam en wordt vaak in volières gehouden samen met een zestal hennen, ook wel woerhennen genoemd. De bruine eieren komen uit na een broedduur van ongeveer 24 dagen. De kuikens kunnen na een week reeds enkele meters ver vliegen.