a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Dieren beginnend met P

Parma Kangaroe

Parma Kangaroe

De parmawallaby

De parmawallaby (Macropus parma) leeft in het oosten van Australië.
Vooral grassen en kruiden worden door de parmawallaby gegeten.
De parmawallaby heeft een lichaamslengte van 45 tot 55 cm en een staart van ongeveer 45 cm lang. Het gewicht bedraagt 3.2 tot 5.8 kg. Mannelijke dieren zijn over het algemeen groter dan vrouwelijke parmawallaby's. De vacht is grijsbruin van kleur, de grijze buik uitgezonderd. Van de nek tot midden op de rug loopt een zwarte streep, alsmede een witte wangstreep. De schouders en de bovenarmen hebben een roodbruine kleur. De lichaamsbouw van de parmawallaby is vergelijkbaar met de meeste andere kangoeroes. De mannetjes hebben geen buidel.
Het kangoeroe mannetje wordt ‘Boomer’ genoemd, het vrouwtje noemt men een ‘Flyer’.

Parelhoen

Parelhoen

Parelhoenders

Parelhoenders horen tot de hoenders en zijn verwant aan fazantachtigen en kalkoenen.
Zonder twijfel zijn ze ontstaan in en rond Ethiopië.
De tamme parelhoenders zoals wij ze kennen, staan nog veel dichter bij de natuur als gewone kippen en bovendien zijn ze ook veel waakzamer. Parelhoenders zijn leuke dieren om uit liefhebberij te houden.
De vogel dankt zijn naam aan de witte stippen op de veren, wat er als met pareltjes bedekt uit ziet.
Opvallend zijn de naakte kop en de bijna kale nek. Een parelhoen is bijna 60 cm groot en weegt gemiddeld 1,3 kg.
Op hun kop dragen parelhoenders in plaats van een kam een drie-hoekige rode of geelachtige helm.
In het wild wordt een parelhoen maximaal 12 jaar oud.

Pauw

Pauw

Pauw

De pauw, en met name de blauwe pauw, is een populaire parkvogel. Dit is vooral te danken aan de prachtige pauwenstaart van de mannetjes. Hiermee pronken ze om een vrouwtje te veroveren. Denk er wel aan dat de hanen ook hard schreeuwen en dat pauwen veel ruimte nodig hebben.

Pauwen behoren tot de familie der fazantachtigen (Phasianidae) in de orde hoenderachtigen.

De totale lengte van de haan varieert tussen 1,8 en 2,3 meter. Door het ontbreken van de sleep zijn de hennen aanmerkelijk kleiner, namelijk 0,9 tot 1 meter lang. Zowel de hanen als de hennen hebben een kroontje op de kop en twee witte kopstrepen, één onder en één boven het oog. In gevangen- schap kunnen pauwen 20 tot 30 jaar oud worden.

Pauwen leven van nature in kleine families bestaande uit één haan en één tot vijf hennen. Het zijn vogels die hun voedsel op de grond zoeken. ’s-morgens vroeg en ’s-avonds scharrelen ze rond en eten zaden, granen, vruchten, bessen, insecten, wormen, veel groen en soms een muisje. De nacht brengen ze graag door in een boom. Pauwen zijn erg nieuwsgierig. Ze kunnen hard rennen en goed vliegen. Pauwen ruien één keer per jaar. De rui vindt plaats aan het einde van het broedseizoen, doorgaans in juli of augustus. Bij de rui verliest de haan in twee weken tijd ook zijn hele sleep. De sleep groeit langzaam weer aan en is in februari weer op lengte.