a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

De zwarte zwaan is een soort zwaan, afkomstig uit Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.
Hij leeft in zoet-en brakwatergebieden en voedt zich met grassen en waterplanten.
De vogel heeft als enige zwaan een zwart verenkleed, al is de zwarthalszwaan ook gedeeltelijk zwart.
De kuikens worden door de ouders samen opgevoed.
De zwarte zwaan is niet honkvast .
Bij zwerftochten kan hij afstandenen van honderden kilometers overbruggen en zorgt  zo ook zelf voor zijn verspreiding.
Kenmerkend zijn de klagende, trompetterende roep bij hun nachtelijke vluchten.
De zwarte  zwaan is bijna volledig zwart met enkel witte handpennen.
De rozerode snavel is lichter op de punt.
De poten zijn grijs van kleur.
Hij wordt 110 tot140 centimeter lang en tot zes kilo zwaar .
De geslachten zijn qua kenmerken gelijk.