a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Hoenders

Noordhollandse hoen

Noordhollandse hoen

Noordhollandse hoen


Het Noordhollandse hoen is van oorsprong een ras uit Nederland.
Noordhollandse hoenders zijn rustige en vertrouelijke hoenders. De kleurslag van het Noordhollandse hoen is koekoek.
Noordhollandse hoenders leggen ongeveer 140 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 57 gram en de kleur van het ei is lichtbruin.
Als nut ras hoort het Noordhollandse hoen onder de vlees-rassen en leg-rassen. Het Noordhollandse hoen heeft een enkele kam.
Het gewicht van de haan is ongeveer 4000 gram en van de hen 3250 gram. De ringmaat is voor de haan 20 mm. en voor de hen 18 mm.

Parelhoen

Parelhoen

Parelhoenders

Parelhoenders horen tot de hoenders en zijn verwant aan fazantachtigen en kalkoenen.
Zonder twijfel zijn ze ontstaan in en rond Ethiopië.
De tamme parelhoenders zoals wij ze kennen, staan nog veel dichter bij de natuur als gewone kippen en bovendien zijn ze ook veel waakzamer. Parelhoenders zijn leuke dieren om uit liefhebberij te houden.
De vogel dankt zijn naam aan de witte stippen op de veren, wat er als met pareltjes bedekt uit ziet.
Opvallend zijn de naakte kop en de bijna kale nek. Een parelhoen is bijna 60 cm groot en weegt gemiddeld 1,3 kg.
Op hun kop dragen parelhoenders in plaats van een kam een drie-hoekige rode of geelachtige helm.
In het wild wordt een parelhoen maximaal 12 jaar oud.

Appenzeller Spitskuif

Appenzeller Spitskuif

Appenzeller Spitskuif

Van oorsprong komt het ras Appenzeller Spitskuif uit Zwitserland. Het is een levendig hoen die echt van scharrelen houdt en graag vliegt. Dit hoen is in de kleurslagen zwart, goud , zilver-zwartgeloverd en zwartgeloverd. Ze leggen ongeveer 150 eieren per jaar. Het gewicht van het ei is ca. 55 gram en de kleur is wit. Als kam heeft deze hoen een erwtenkam.

Araucana

Araucana

Araucana       

Van oorsprong komt het ras Araucana uit Chili en Peru en is omstreeks de 16e eeuw ontstaan. Het is een levendig hoen die echt van scharrelen houdt en graag vliegt. De temperamentvolle Araucana is even bijzonder als opmerkelijk met haar groene eieren, staartloosheid en oortoefjes. Araucana zijn drukke en oplettende kippen. Hoewel staartloze dieren gewenst zijn worden er ook dieren met staart geboren. De kleurslagen zijn tarwe, zilverpatrijs, zwart en wit.
Ze leggen ca. 180 eieren per jaar en de kleur van het ei is blauw/groen. Als kam heeft de Araucana een erwtenkam.

Friese hoen

Friese hoen

Friese Hoen

Deze enkelkammige hoenders werden aanvankelijk 'Friese Pellen' genoemd.
Deze naam hadden zij te danken aan hun 'peltekening'.
Bij de Friese hoenders is de peltekening ovaal-vormig, zoals bij een tarwekorrel.( In het fries worden ze 'weiten hintsjes' genoemd (Weit is het fries voor tarwe). Het Friese hoen kent verschillende kleurslagen:
Goudpel, zilverpel, roodpel, citroenpel, geel-witpel, roodbont in de pellen en zwart, wit, blauw, koekoek, zwartbont en zandgeel.
Het Friese hoen is relatief klein en legt met weinig voer veel eieren.In de dertiger jaren van de 20ste eeuw stond het Friese hoen bekend als 'de legkip van ’t noorden'. Ze zijn daarbij sober en gehard en bezitten een grote weerstand tegen allerlei ziekten.

Hollandse kriel

Hollandse kriel

Hollandse kriel

De oudst bekende beschrijvingen van dit ras  gaan terug tot omstreeks 1850 waar sprake is van boerenkrieltjes.
Het zijn levendige en tamme,originele krielen (waar dus geen grote vorm van bestaat).
De meest gehouden variant zijn de patrijs. Het haantje heeft een rode,enkele kam met  vijf kampunten. De ogen zijn oranjerood of roodbruin.
De kleine, ovale oorlellen zijn wit. De beenkleur is blauw. De ruglijn is wat hol, min of meer een U vorm.
De ei-productie ligt tussen de 150 en 170 per jaar. Door hun geringe gewicht – tussen 400-550 gram - gebruiken ze weinig voer. Er zijn meer dan  20 kleurvariëteiten bekend.
Dit is een heel goed ras voor de beginnende liefhebber.

Zijdehoen

Zijdehoen

Zijde hoen

Van oorsprong is de Zijdehoen een ras uit China. Zijdehoenders zijn de kleinste grote hoenders, eigenlijk een halfkriel. En ze hebben alles half: een klein baardje (bij de
gebaarden), een klein kuifje en een middelmatige voetbevedering.
Om voor al dit halfs te compenseren hebben ze  wel wat extra tenen. Ze hebben 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4.
Alles aan hun lichaam moet rond zijn en de  bevedering is zacht. De huid is donker blauwkleurig en de oorlellen licht lazuurblauw. De ogen zijn groot en vol en bruin-zwart van kleur. De dieren hebben een kam in de vorm van een walnoot. De kam heeft geen kamdoorns en is  donker purperkleurig.
Zijdehoenders kwamen vroeger vooral voor in het wit, maar dat is inmiddels verleden tijd.

Brahmahoen

Brahma

Brahmahaan meerzomig patrijs De brahma is een ras dat zijn oorsprong vindt in het Brahmaputragebied. In Europa en Amerika werd dit ras verder ontwikkeld tot wat het nu is. De krielvorm heeft zijn oorsprong in Engeland. Sedert 1890 komt het in Nederland voor. De Brahma is een statig en opgericht hoen met een forse donsontwikkeling en voetbevedering. Het dier is zowel breed als diep van bouw en heeft in verhouding tot het lichaam een vrij kleine kop. Hierdoor lijkt het dier nog forser. Een Brahma is een zelfbewust dier, zonder echter wreed of vechtlustig te zijn. De verschillende kleurslagen die in Nederland erkend zijn, zijn: Berken; Buffcolumbia; Buffcolumbia blauwgetekend; (alleen bij de dwergvorm) Columbia; Columbia blauwgetekend; Columbia zwartgetekend; Meerzomig blauwpatrijs; Meerzomig patrijs; Meerzomig zilverpatrijs;

 

Vorkwerkhoen

Vorkwerkhoen

Vorwerkhoen

Het Vorwerkhoen is van oorsprong een ras uit Duitsland. Vorwerkhoenders zijn vertrouwelijke hoenders die makkelijk in omgang zijn.
De kleurslag van het Vorwerkhoen is vorwerk-kleur wat een unieke kleur is.
Vorwerkhoenders leggen ongeveer 170 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 55 gram en de kleur van het ei is geel/wit.
Als nut ras hoort het Vorwerkhoen onder de legrassen en sierrassen.
De Vorwerkhoenders hebben een enkele kam. Het gewicht van de haan is ongeveer 3000 gram en van de hen 2500 gram. De ringmaat is voor de haan 18 mm. en voor de hen 16 mm.

Wyandotte

Wyandotte

Wyandotte


De wyandotte kriel is van oorspong een Amerikaans ras. Ze zijn rustig, doch ook levendig en zeer vertrouwelijk van aard. Broedsheid komt veel voor en als kloekje zijn ze zeer aan te bevelen. Zij brengt haar kroost zonder veel moeite groot.
De wyandotte heeft erg veel kleurslagen. Erkende kleurslagen zijn:
zilver zwartgezoomd, goud zwartgezoomd, geel witgezoomd, goud blauwgezoomd, wit, zwart, blauw, buff, rood, gestreept, zwart wit, gepareld, meerzomig patrijs meerzomig zilverpatrijs, columbia buff, columbia blauwgetekend, roodporselein, zalmkleur en zwartbont. De poten van de wyandotte zijn geel.

Java kriel

Java kriel

Java kriel

De naam van de Java verraad de afkomst. Inderdaad zijn de voorouders van onze huidige Java’s afkomstig van het eiland Java. De zwarte Java komt het meest voor en dankt zijn populariteit, behalve aan zijn rustige karakter vooral aan de mooie, grote witte oorlellen. Geen wonder dat de eitjes een witte eischaal hebben. Behalve in zwart zijn er nog verschillende andere kleuren maar dan zijn de oortjes in een aantal gevallen heel wat kleiner.
Je mag de parmantige en uitermate populaire Java kriel de parel onder de krieltjes noemen. De zwarte kleur met de groene glans, de grote witte oortjes en het frisrode kammetje leveren een bijzonder aansprekend geheel op.
Ze zijn maar klein en kunnen loslopend op een erf of tuin niet al te veel schade aanrichten.