Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Eenden - Het Dierenrijck Reuver

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/administrator/components/com_zoo/tables/category.php on line 212
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Eenden


Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/dierenrijc/domains/dierenrijck.nl/public_html/media/zoo/applications/cookbook/templates/default/_items.php on line 28
Carolina eend

Carolina eend

Carolina eend

De Carolina eend is een ‘vreemde vogel’ in Nederland. Van oorsprong komt hij hier namelijk niet voor. Hij kwam hier door toedoen van de mens… De kleurrijke Carolina eend is een naast familielid van de eveneens kleurige mandarijneend. De bruingekleurde vrouwtjes van beide soorten lijken veel op elkaar. Alleen het witte streepje rond het oog is anders. Toch ligt er een grote oceaan tussen het natuurlijk leefgebied van beide soorten. Carolina eenden leven in rustige meren omgeven door bos. Ze eten vooral waterplanten, eendenkroos, bessen, eikels, zaden en insecten. De kleine diertjes die hierin leven, vormen echter een belangrijke eiwitbron voor deze eenden.

Het verenkleed van de woerd is prachtig gekleurd, terwijl het vrouwtje bruingrijs is met witomrande ogen. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 45 cm.
Deze kleurrijke verschijning komt voor op rustige poelen en rivieren van oostelijk Noord-Amerika.

Hollandse kwaker

Hollandse kwaker

Hollandse Kwaker

Kwakertje op de Championshow, foto gemaakt door Wilma Taks.
De Hollandse kwaker is het kleinste gedomesticeerde eendenras en produceert een snel repeterend geluid. Het heeft een typisch klein kort lichaam, een compacte bouw en een horizontale stand van de rug. Deze eend heeft een klein rond kopje met bolle wangen. De snavel is kort en breed. De poten staan midden onder het lichaam. Er moet achter voldoende lichaamslengte aanwezig zijn voor de eiproductie. Het dier mag niet te klein worden. Het gewicht varieert tussen de 700 en 900 gram.
Momenteel worden de Hollandse Kwakers vooral voor de sier gehouden door tientallen watervogelliefhebbers.
De Hollandse Kwaker is het kleinste eendenras en werd in de voorbijgaande eeuwen als lokeend ingezet bij de vangst van wilde eenden in eendenkooien. Door het tamme karakter van dit ras en het schrille luide gekwaak, werden de wilde eenden op hun gemak gesteld. Zij volgden de Hollandse kwakertjes naar de vangpijp als de kooiker met wat voer aankwam. De Hollandse kwakertjes werden later ook bij de jacht ingezet om wilde eenden te lokken. Hiervoor werden meestal witte dieren gebruikt, omdat deze het beste voor jagers te onderscheiden waren.

Mandarijn eend

Mandarijn eend

Mandarijneend

De kleine mandarijneend is van nature rustig maar schuw en kan met een of meerdere paren worden gehouden, ook samen met andere soorten. Vooral het kleurrijke mannetje is een opvallende verschijning in de vijver. Mandarijneenden nestelen in holle bomen, geef hen dus een hoog gelegen nesthok. Het zijn vrij sterke vogels en daardoor ook geschikt voor beginnende eendenhouders met voldoende ruimte.

Oorspronkelijk leven mandarijneenden in het oosten van Siberië en Oost-Azië (China, Japan en Korea). In China en Korea is de mandarijneend een bedreigde diersoort. In China geldt daarom een exportverbod. Inmiddels leven ook in West-Europa verschillende populaties uitgezette en ontsnapte dieren, dit laatste komt ook in Nederland voor. Mandarijneenden worden niet groot: de gemiddelde lengte ligt tussen de 42 en 51 centimeter. Het broedkleed van de woerd (het mannetje) is veelkleurig. Over de oranje kop loopt een groenbruine band tot in de nek en een brede witte wenkbrauwstreep. Aan de keel vormen oranjerode veertjes de zogenaamde baard. De borst is groenbruin tot paarsbruin, de flanken lichtbruin met een groenige waas, de buik wit en de spits toelopende staart olijfbruin. Op de schouder bevinden zich twee witte verticaal verlopende strepen. Opvallend zijn de oranjeroodbruine vanen of waaiers, die als een soort zeilen rechtop op de rug staan. De snavel van de woerd is rood. De punt van de bovensnavel (de nagel) is witroze. De ogen zijn donkerbruin en de poten zijn oranjegeel.

Het vrouwtje heeft een grijze kop en een witte ring rond de ogen, die naar achteren uitloopt in een dun lijntje. De vleugels en de rug zijn bruin tot groen gekleurd, de borst en flanken crèmekleurig gevlekt. Op de vleugel van het vrouwtje bevindt zich een blauwgroen veld. De buik is wit. De snavel is grijs tot grijsachtig rood met een lichtgrijze nagel. De poten zijn olijfbruin of –geel van kleur. De levensverwachting van mandarijneenden ligt tussen de tien en vijftien jaar.

bIMG 4780

Muskuseend

Muskuseend

Muskuseend

De muskuseend (Cairina moschata) is een veel voorkomend eendenras op kinderboerderijen en bij hobbyisten.
De wilde en oorspronkelijke vorm komt uit Midden- en Zuid-Amerika in een gebied dat zich uitstrekt van Mexico tot Peru.
Sinds de 16e eeuw komen ze in Europa voor, toen ze meegebracht zijn door Spaanse ontdekkingsreizigers.
Ze is inmiddels vrijwel verdwenen uit de westerse waterwildcollecties.
Enkele kwekers proberen de zuivere wilde muskuseend terug te kweken, maar dit lijkt een zeer moeilijke opgave.
Kenmerkend voor de muskuseend zijn de wratten rond zijn ogen.
Het mannetje is tweemaal zo groot als het vrouwtje. De muskuseend is een grote vogel die in verhouding niet zwaar is, maar die wel korte poten en grote voeten heeft. Ze wegen gemiddeld tussen de 3000 en 4500 gram. Ondanks dit gewicht kunnen ze voortreffelijk vliegen.