a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Dieren beginnend met G

Goudvissen

Goudvissen

De goudvis

De goudvis is waarschijnlijk de bekendste vis die als huisdier wordt gehouden. Het is dan ook een fraai gekleurde en bovendien vrij sterke vis die het zowel in een aquarium als in een vijver goed doet. Goudvissen worden groter en ouder dan veel mensen denken, zeker als ze genoeg ruimte hebben en goed verzorgd worden. De goudvis is een kweekvorm van de giebel en behoort tot de familie van de karperachtigen. Het is een zoetwatervis die al duizenden jaren gekweekt wordt, oorspronkelijk in China maar nu over de hele wereld. In de natuur komt de goudvis niet voor.
Goudvissen kunnen zowel in een vijver als in een aquarium, verwarmd of onverwarmd, gehouden worden. De ‘standaard’ goudvis is goudgeel tot oranjerood gekleurd en wordt gemiddeld vijftien tot twintig centimeter lang. Bij voldoende ruimte, zoals in een vijver, kan een goudvis echter doorgroeien tot maximaal veertig centimeter lang. Goudvissen kunnen ongeveer vijftien tot twintig jaar oud worden en soms zelfs ouder, hoewel ze dit in een aquarium lang niet altijd halen.

Goudvissen houden ervan om in de bodem te wroeten op zoek naar voedsel. Het is een rustige, vreedzame vis die graag met meerdere vissen in een bak of vijver leeft.

Göttinger minivarken

Göttinger minivarken

Göttinger minivarken

Het Göttinger miniatuurvarken is in 1980 ontwikkeld als proefdier voor de biomedische wetenschap aan de University of Göttingen in West Duitsland.

Men kruiste er het zachtaardige Minnesota Minipig met het zeer vruchtbare Viëtnamese hangbuikvarken.


Door latere inkruising van het Duitse rasvarken ontstond een witte lijn en een bonte lijn. In de bonte lijn komen zowel zwarte, bruine, witte als gevlekte dieren voor. De dieren uit de bonte lijn zijn iets zwaarder dan deze uit de witte lijn.


Göttingers zijn zeer klein blijvende varkentjes en zullen wanneer ze volwassen zijn gemiddeld 37 kg wegen. Met hun zware kop en stevige schouderpartij stralen ze de kracht uit van een wild zwijn. De licht doorgezakte rug en hangende onderbuik erfden ze van hun voorvader ‘het hangbuikvarken’.


Doordat je ze kan trainen op zindelijkheid, is het in huis houden ervan perfect mogelijk. Maar evenwel kan je ze buiten houden in een hok met uitloop. Zorg ervoor dat deze mini’s steeds kunnen schuilen in de schaduw, want net zoals alle andere varkens hebben deze miniatuurzwijntjes geen zweetklieren. Ook een bak met modder kan voor afkoeling zorgen en is heel gezond voor hun huid.


Göttinger minivarkentjes hebben een zachtaardig karakter. Vooral gecastreerde beertjes (mannetjes) zijn lieve en aanhankelijke speelkameraadjes voor kinderen. Zeugjes (vrouwtjes) kunnen iets wispelturiger zijn. Göttingers zijn zeer slimme en sociale dieren en durven wel eens nadrukkelijk om aandacht vragen.
Daarom is het aan te raden om een minivarkentje nooit alleen te huisvesten. De aanwezigheid van een geit of een konijn kan al voldoende zijn.
Een minivarkenkan wel 20 jaar worden. Geef toe, niet slecht voor een varken!

Grote bonte specht

Grote bonte specht

In dezelfde boom maar  ± 5 meter hoger in een holte in de stam ontdekken we de grote bonte specht. Het wijfje legt 4 tot 6 witte eieren. Na 2 weken zien we beide ouders bezig met het voederen  van de jongen. Ze voeden ze met: insekten, larven van kevers, noten, bessen en zaden van naaldbomen.
Hij hakt ook vaak een gat in een boom om daar een dennenappel in vast te klemmen (Spechtensmidse) en zo de zaden te pakken.

Goudfazant

Goudfazant

Goudfazant

Goudfazanten leven in dicht struikgewas in afgelegen berggebieden. Kunnen goed vliegen maar verlaten zelden de grond. Bij gevaar zoekt de fel gekleurde haan snel een schuilplaats. De beschut gekleurde hennen blijven roerloos zitten. Leven in paren of kleinere groepen. Slapen s’nachts uit veiligheid in bomen. 
Nestelen op de grond. De hen broedt en valt met de schutkleuren niet op.