a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Dieren beginnend met A

Alpaca's

Alpaca's

Alpaca's

Alpaca’s (Lama pacos) behoren tot de familie van de kameelachtigen en stammen vermoedelijk af van de vicuna (in het wild levend). Het houden en fokken van alpaca’s beleefde een hoogtepunt in de 11e en 12e eeuw onder het Inca-rijk. Later werd de zakelijke interesse in alpaca’s minder door de mijnbouw en het invoeren van andere gedomesticeerde dieren. Rond 1920 werd de belangstelling voor alpaca’s weer groter en in 1980 was de productie van wol in Peru een belangrijke economische bron. Op dit moment beschouwt Peru de alpaca als een natuurlijke rijkdom die beschermd moet worden. Er zijn nu ca. 2.5 miljoen alpaca’s in Peru,
ca. 325.000 in Bolivia en 28.000 in Chili. Buiten de Andes zijn er nog ca. 20.000 alpaca’s in de Verenigde Staten en verder zijn er nog in Canada, Engeland, Australië, New Zeeland, Polen, Frankrijk, Israel, Duitsland en Zwitserland.

alpaca14a

Alpaca’s staan bekend om hun zachtaardige karakter, overvloedige fijne wol, lange nekken en oren, die typisch iets naar buiten wijzen. Hun hoofd is versierd met wol en grote sprekende ogen. Hun staart is kort en laag ingeplant, zodat het lijkt of ze een afgerond achterwerk hebben. Hun zachte voeten hebben twee tenen. De opbouw van hun voeten vormen samen met hun lichte gewicht ervoor dat ze het gras niet beschadigen. Alpaca’s hebben geen boven-voortanden. Ze pakken gras met hun gespleten bovenlip en bijten het af met hun onder-snijtanden. Ze hebben de prettige eigenschap dat ze hun ontlasting doen op bepaalde plaatsen in de wei. Hierdoor wordt het schoonhouden van de wel erg gemakkelijk.
Volwassen alpaca’s wegen 55 – 85 kg. en hebben een schofthoogte van 75 -100 cm. Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. Alpaca’s zijn er in 22 kleuren zoals wit, zwart en nuances van bruin, grijs, tan en fawn. Witte vlekken op gezicht, nek, benen en voeten komen vaak voor en er zijn ook bonte alpaca’s.

alpaca14b

Er zijn 2 soorten alpaca’s , de Huacaya en de Suri (tussenvormen worden 'Chilis' genoemd. 90% Van de populatie alpaca’s zijn Huacaya. Het verschil zit in de vachtstructuur. De Suri heeft rechte wolvezels die naar beneden hangen en de Huacaya  heeft wolvezels die gekruld zijn, waardoor er een volle wolvacht ontstaat. De wol van de alpaca’s is superzacht (als mohair), sterk (3x zo sterk als schapenwol) en de wolvezels hebben een uniforme dikte.

Alpaca’s zijn echte kuddedieren en moeten dan ook minimaal met twee stuks gehouden worden. Hun zachte karakter zorgt ervoor dat ze makkelijk gehouden kunnen worden. Ze communiceren met diverse zachte geluiden en hun lichaamshouding. Het voornaamste geluid dat ze produceren is een zacht gebrom. De belangrijkste lichaamstaal wordt uitgevoerd met de oren, nek en staart.

alpaca14d

Alpaca14e

Appenzeller Spitskuif

Appenzeller Spitskuif

Appenzeller Spitskuif

Van oorsprong komt het ras Appenzeller Spitskuif uit Zwitserland. Het is een levendig hoen die echt van scharrelen houdt en graag vliegt. Dit hoen is in de kleurslagen zwart, goud , zilver-zwartgeloverd en zwartgeloverd. Ze leggen ongeveer 150 eieren per jaar. Het gewicht van het ei is ca. 55 gram en de kleur is wit. Als kam heeft deze hoen een erwtenkam.

Araucana

Araucana

Araucana       

Van oorsprong komt het ras Araucana uit Chili en Peru en is omstreeks de 16e eeuw ontstaan. Het is een levendig hoen die echt van scharrelen houdt en graag vliegt. De temperamentvolle Araucana is even bijzonder als opmerkelijk met haar groene eieren, staartloosheid en oortoefjes. Araucana zijn drukke en oplettende kippen. Hoewel staartloze dieren gewenst zijn worden er ook dieren met staart geboren. De kleurslagen zijn tarwe, zilverpatrijs, zwart en wit.
Ze leggen ca. 180 eieren per jaar en de kleur van het ei is blauw/groen. Als kam heeft de Araucana een erwtenkam.