a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Göttinger minivarken

Göttinger minivarken

Göttinger minivarken

Göttinger minivarken

Het Göttinger miniatuurvarken is in 1980 ontwikkeld als proefdier voor de biomedische wetenschap aan de University of Göttingen in West Duitsland.

Men kruiste er het zachtaardige Minnesota Minipig met het zeer vruchtbare Viëtnamese hangbuikvarken.


Door latere inkruising van het Duitse rasvarken ontstond een witte lijn en een bonte lijn. In de bonte lijn komen zowel zwarte, bruine, witte als gevlekte dieren voor. De dieren uit de bonte lijn zijn iets zwaarder dan deze uit de witte lijn.


Göttingers zijn zeer klein blijvende varkentjes en zullen wanneer ze volwassen zijn gemiddeld 37 kg wegen. Met hun zware kop en stevige schouderpartij stralen ze de kracht uit van een wild zwijn. De licht doorgezakte rug en hangende onderbuik erfden ze van hun voorvader ‘het hangbuikvarken’.


Doordat je ze kan trainen op zindelijkheid, is het in huis houden ervan perfect mogelijk. Maar evenwel kan je ze buiten houden in een hok met uitloop. Zorg ervoor dat deze mini’s steeds kunnen schuilen in de schaduw, want net zoals alle andere varkens hebben deze miniatuurzwijntjes geen zweetklieren. Ook een bak met modder kan voor afkoeling zorgen en is heel gezond voor hun huid.


Göttinger minivarkentjes hebben een zachtaardig karakter. Vooral gecastreerde beertjes (mannetjes) zijn lieve en aanhankelijke speelkameraadjes voor kinderen. Zeugjes (vrouwtjes) kunnen iets wispelturiger zijn. Göttingers zijn zeer slimme en sociale dieren en durven wel eens nadrukkelijk om aandacht vragen.
Daarom is het aan te raden om een minivarkentje nooit alleen te huisvesten. De aanwezigheid van een geit of een konijn kan al voldoende zijn.
Een minivarkenkan wel 20 jaar worden. Geef toe, niet slecht voor een varken!