a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Dieren beginnend met V

Vlaamse reus

Vlaamse reus

Vlaamse reus

De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte.
Tussen 1825 en 1880 zorgden Gentse konijnenkwekers voor de ontwikkeling van een zeer groot konijnenras. Oorspronkelijk werd dit dan ook Gentse reus genoemd. Wekelijks werden er wedstrijden gehouden voor de zwaarste konijnen. Hiermee werd gericht verder gekweekt, wat leidde tot het ontstaan van een zeer zwaar ras. Eind 19e eeuw werd het ras geëxporteerd naar Duitsland, waar er verder mee geselecteerd werd. In 1937 kreeg de Duitse reus dan zijn naam. De huidige Vlaamse reuzen zouden op hun beurt terug beïnvloed zijn door de Duitse reuzen.
Het ras werd opgenomen in de eerste Duitse standaard in 1893. De eerste Nederlandstalige standaard dateert pas van 1995. In Nederland is het ras erkend sinds 20 oktober 1907.
Eenmaal volwassen, weegt het dier van 6 tot 7,5 kg, maar er zijn zelfs exemplaren gewogen van 10 kilogram (ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg). De oren zijn minimaal 17 cm en maximaal 21 cm lang. De lichaamslengte van een goedgebouwde Vlaamse reus bedraagt minstens 75 cm.

bIMG 4705 

Vorkwerkhoen

Vorkwerkhoen

Vorwerkhoen

Het Vorwerkhoen is van oorsprong een ras uit Duitsland. Vorwerkhoenders zijn vertrouwelijke hoenders die makkelijk in omgang zijn.
De kleurslag van het Vorwerkhoen is vorwerk-kleur wat een unieke kleur is.
Vorwerkhoenders leggen ongeveer 170 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 55 gram en de kleur van het ei is geel/wit.
Als nut ras hoort het Vorwerkhoen onder de legrassen en sierrassen.
De Vorwerkhoenders hebben een enkele kam. Het gewicht van de haan is ongeveer 3000 gram en van de hen 2500 gram. De ringmaat is voor de haan 18 mm. en voor de hen 16 mm.