a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Dieren beginnend met T

Tenebrosus fazant

Tenebrosus fazant

Tenebrosus Fazant

In Engeland ontstond door kruisingen een blijvend donkere variëteit, Tenebrosus genaamd. Ze zijn vernoemd naar het gebied waar zij voorkwamen.

Ze voeden op grond van zaden, bladeren, insecten en ongewervelden, maar van nacht ze rusten in de bomen.

De hanen hebben een uit achttien pennen bestaande staart met enkele opvallend lange veren, om in de baltstijd mee te pronken. Aan de achterzijde van de kop heeft de haan twee pluimen en aan zijn poten sporen. Bij jonge hanen zijn deze klein, bij overjarige soms vervaarlijk groot. Hennen hebben de bekende, tijdens het broeden zo belangrijke, bruine schutkleur.

Gewicht van de haan tot 2 kg en van de hen tot 1,5 kg. Ze leggen olijfgroene eieren.

bIMG 4745

Toulouse gans

Toulouse gans

Toulouse gans

De Toulouse komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk (de midi-Pyrenees), waar ze op boerderijen werd gehouden. Als grazer, als waker, en voor de slacht. Maar zeker ook vanwege zijn imposante uiterlijk. De gans heeft, zoals dat heet, een sterk ontwikkelde, dubbele vetwam. Bovendien hangt aan de keel een wamvormige huidplooi, die bij het ene dier sterker is ontwikkeld dan bij het andere. Het onderlijf en de staartdekveren zijn wit, de stevige poten oranje van kleur. Voor het overige overheerst de grauwbruine kleur.
Als de Toulouse gans normaal wordt gehouden, kunnen de dieren een gewicht van 8 tot 10 kg bereiken. Wie een Toulouse gans aanschaft kan daar heel lang plezier aan beleven. Dit type ganzen wordt wel dertig jaar oud.

Tortelduif

Tortelduif

Tortelduif

Alle rassen sierduiven stammen waarschijnlijk af van de rotsduif (Columba livia) die nu nog voorkomt in het Middellandse Zeegebied, een groot gedeelte van Azië en in Schotland en Ierland.
Waarschijnlijk werd duiven al 4500 jaar voor Christus als huisdieren door de mens gehouden.
In de loop van een lange tijd heeft de domesticatie van de duif vele nieuwe rassen opgeleverd, vaak met een bepaald (nut)doel voor ogen.

Een duiventil is goed geschikt voor duiven die los mogen vliegen: Wildvliegers. Duiven vooral gehouden als hobbydier.
Duiven zijn zaadeters.

bIMG 4633