a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Dieren beginnend met D

Dwerggeiten

Dwerggeiten

Dwerggeit

Geiten zijn slimme en beweeglijke dieren die leuk zijn om te houden voor mensen met voldoende ruimte. Een stevige afrastering is dan wel nodig, want geiten zijn echte uitbrekers! Ze kunnen uitstekend klimmen. Er zijn geiten in allerlei soorten en maten, die ook in karakter van elkaar kunnen verschillen.

Geiten zijn kleine tot middelgrote, herkauwende hoefdieren die al lange tijd door de mens als vee worden gehouden. Tegenwoordig worden geiten in Nederland voornamelijk nog gehouden voor hun melk, of puur voor de hobby. Geiten kunnen ongeveer twaalf jaar oud worden.

Geiten stammen af van wilde berggeiten die leefden in Afrika, Iran en Turkije. Het zijn kuddedieren die zich erg ongelukkig voelen zonder gezelschap van soortgenoten. Ook met schapen, paarden of pony’s kunnen ze een warme vriendschapsband opbouwen, maar het gelukkigst is een geit als hij met andere geiten kan samenleven.

Damherten

Damherten

Damhert

Een volwassen bok kan 70 tot 120kg wegen en heeft een schouderhoogte van 1m. 
De hinde heeft een gewicht van 50 tot 70kg en een schouderhoogte 75cm.
Een damhert kan tussen de 15 en 30 jaar worden.
De wintervacht van damherten is donkerder waardoor de stippen minder goed zichtbaar worden. Op de rug loopt een donkere streep die uitloopt tot de staart. De buik is geheel wit.  

Damherten eten vooral gras, hooi, strooi, bladeren, bieten en noten, fruit, gewassen. Ze knagen ook graag aan takken dus snoeiafval mag je ze gerust geven. Doordat Damherten erg slim zijn zullen zij geen giftige planten eten zoals taxus, rododendron, enz.
Een damhert heeft minstens een weide nodig van minstens ± 500m². Er moet ook nog een schuilhok voorzien zijn zodat de dieren kunnen schuilen bij slecht weer en in de zomer maken ze er ook gebruik van als het overdag de temperaturen heel hoog liggen.
 
Damherten zijn erg slim en nieuwsgierig. Een goede afsluiting van 2m is een must. Een damhert kan uit stilstand wel 2m hoog springen.
 
Het gewei wordt ieder jaar begin mei afgeworpen en dan begint de groei van een nieuw gewei. Rond het gewei zit een huid die de bast genoemd wordt. Deze huid is voorzien van bloedvaten die de bouwstoffen aanvoeren zodat er een nieuw gewei kan groeien. Eind augustus is het gewei volgroeid en is het gevoelloos. Dan gaat de bok de bast afschuren (dit noemt vegen).
De bok zet in het voorjaar van zijn eerste levensjaar spitsen op vandaar dat hij spitser wordt genoemd. De volgende geweifase, knieper genaamd, heeft rozenstokken, oogtak, middentak, en meestal een vork als geweitop. De daarop volgende jaren volgt de verbreding van het gewei en ontstaat de schoffel. Op een leeftijd van ongeveer 7 à 8 jaar is het gewei volgroeit. Naarmate de bok ouder wordt gaat het gewei terugzetten.

Mannetje: het hert of de bok
Vrouwtje: hinde
Jong: hertenkalfje
1 jarig hinde: smaldier